VNMH logo

Insecten... kleine beestjes waar je normaal aan voorbijgaat. Maar niet als je met Maarten Mandos, de gids van deze excursie, meegaat. Je zult verrast zijn van de diversiteit aan soorten en de bijzondere verschijningen van deze diersoort.

We starten dit keer niet zo vroeg, want koudbloedige dieren komen pas goed in actie met een beetje zon. We gaan op zoek naar libellen, vlinders, bijen, sprinkhanen, wantsen en vliegen. Op hun vertrouwde plekjes vinden we ze zeker; soms in de halfschaduw, soms in het volle licht. We gaan ook proberen de diertjes op naam te brengen met behulp van insectenboekjes.

Zo zou het leuk zijn als we het Negertje konden bekijken, een kleine sprinkhaan waarvan het mannetje een gitzwarte kop heeft met een spierwit smoeltje. Onlangs is zijn naam gewijzigd, in de nieuwste boeken heet hij Zwart Wekkertje, omdat Negertje niet gepast is.
Naast de zes poten, hét kenmerk van de insecten, gaan we ook kijken naar spinnen, duizendpoten en pissebedden want die zijn evengoed het bekijken waard.
 
De gids neemt vangmateriaal en een verrekijker speciaal voor de korte afstanden mee. Daarmee kun je al veel details zien op 50 cm afstand. Heb je ook zo’n vlinderkijker, vergeet ‘m dan niet!
 
Datum: zondag 13 augustus 2017
Starttijd: 11.00 uur / eindtijd circa 13.00 uur
Locatie: De Broekeling, verzamelen op de parkeerplaats bij de kruising van de Hoogeindsestraat en Tuldensedijk (schuilhut) in Esbeek.
Deelname is voor leden gratis, niet-leden mogen een vrijwillige bijdrage doen.
Honden kunnen aangelijnd mee.
Aanmelden is niet nodig, meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Frans Tolboom: 06-41602638.