Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Op vrijdagavond 27 juni 2014 werd voor de tiende keer de Nationale Nachtvlindernacht gehouden.
Deze 'nachtvlinderhappening' wordt jaarlijks door De Vlinderstichting georganiseerd in samenwerking met de werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland. Op meer dan 100 plaatsen in Nederland werden op deze avond nachtvlinder-excursies gehouden.

Nachtvlinders vallen normaal gesproken niet op. Overdag verstoppen ze zich en wanneer ze vanaf de late avond actief beginnen te worden, kun je ze niet zien. Om ze toch te kunnen bekijken, moeten ze gelokt worden. Dat gebeurde deze avond weer met een speciale lamp voor een opgehangen wit laken. Nachtvlinders worden door het licht aangetrokken en gaan vervolgens op het laken zitten.
Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voor kunnen komen. In Nederland zijn dat ongeveer 800 soorten. Mensen die voor het eerst zo'n avond meemaken, verbazen zich over de verscheidenheid in kleuren, vormen en lijnen, die bij veel van deze vlinders te zien zijn. Voor velen een openbaring.

Ook de VNM schonk dit jaar, al weer voor de vijfde achtereenvolgende keer, aandacht aan deze landelijke actie, om niet alleen te ontdekken welke nachtvlindersoorten op een locatie aanwezig kunnen zijn, maar zeker ook om de nachtvlinders bij de mensen als zeer interessante insectengroep onder de aandacht te brengen. VNM-leden met introducés werden voor deze excursie dan ook uitgenodigd.
De VNM heeft voor deze nachtvlinderavond een vaste plek, namelijk de parkeerplaats bij de visvijver van de Turkaa in Diessen. Deze plek ligt in het buitengebied en we mogen daar stroom onttrekken van het woning tegenover de parkeerplaats.

De avond begon om 22.00 uur. Eerst werd wat informatie gegeven over nachtvlinders in het algemeen, waarna omstreeks 22.30 de lamp aanging tot 00.45.

De weersverwachting voor die avond was niet goed, desondanks zijn negen belangstellenden erop af gekomen. Het aangekondigde regenfront scheerde die avond net langs onze locatie, waardoor het droog is gebleven en achteraf gezien het nog een heel goede vlinderavond is geworden.

De waargenomen soorten:

Macro's   Micro's
Streepkokerbeertje   Bonte brandnetelmot
Kleine zomervlinder   Egelskopmot
Witte tijger   Schotmot spec
Groot avondrood    
Braamvlinder    
Vuursteenvlinder    
Kroonvogeltje    
Grijze stipspanner    
Witlijntandvlinder    
Gerande spanner    
Rozenblaadje    
Huismoeder    
Bastaardsatijnvlinder    
Gestippelde houtvlinder    
Groot visstaartje    

 

Groot avondroodGroot avondrood
 
BraamvlinderBraamvlinder
       
Gestippelde houtvlinderGestippelde houtvlinder
 
Witte tijgerWitte tijger
       
RozenblaadjeRozenblaadje
 
Kleine zomervlinderKleine zomervlinder

Foto's: Dis van der Put en Leon Tinnemans